ŠTA JE BRAZILSKI JIU-JITSU

Brazilski jiu jitsu je specifičan stil borenja nastao modifikacijom japanskog jiu jitsu-a od strane porodice Gracie. Ovim je razvijena je nova borilačka veština efikasna za ljude manje konstitucije i snage.Ona se zasniva na dovođenju protivnika u parter,najčešće tehnikama bacanja (kombinacija Judo i Rvačkih bacanja),a zatim efikasnom finiširanju polugama ili davljenjima. Akcenat je stavljen na tehnički nivo i inteligenciju borca, kao i na tačke oslonca, formu tela i realnost tehnika.

 

Kao borilački sistem BJJ je multidisciplinaran i objedinjuje više aspekata borenja:

BJJ kao sport– Borba se započinje iz stojeceg stava, a dovođenje protivnika u parter se vrši tehnikama bacanja.
Dalji tok borbe se odvija u parteru gde se pobednik odreduje prema broju osvojenih poena ili završnicom – izvodenjem tehnike (poluge ili davljenja) koja primorava protivnika da preda borbu.

Grappling – način borenja i bodovanja tehnika je isti kao i u sportskom BJJ, samo što se borbe rade bez gornjeg dela kimona.

Self Defense – je tehnika samoodbrane zasnovana na konceptu borenja BJJ. Udarci, bacanja, poluge, gušenja – sve ove tehnike su primerene i prilagođene uslovima „ulice“ i realnim situacijama.

Vale Tudo – Slobodna borba, gde su dozvoljene sve „udaračke“ tehnike, tehnike dovođenja u parter kao i rad u parteru (udarci, poluge i gušenja).

Brazilski Jiu Jitsu se smatra najefikasnijom veštinom u takozvanoj borbi “1 na 1”,što proizilazi iz činjenice da je u njemu borba u parteru (ležeći na zemlji) dovedena gotovo do savršenstva.